Erik Olssons familjegrav i gruppen Värmland / Arvika / Arvika kyrkogård hos Kyrkogårdsvandring (210A0051-R)

Erik Olssons familjegrav

I denna grav vilar Erik Olsson, Elias Eriksson och Christian Eriksson

ERIK OLSSON  ( 1825 – 1904 )
"Sneckern i Taserud ”       
” Fader Erik ”

Erik köpte stället Nytomta i Taserud och gifte sig med Stina Olsdotter från Bålgård. Han var bonde och samtidigt en skicklig bysnickare. I hemmet föddes 10 barn varav 4 dog tidigt. De fyra sönerna Ola, Elis, Christian och Karl fick tidigt lära sig skära i trä, något som gav  god frukt. Ola blev en skicklig träsnidare ( utförde bl.a. alla träsniderierna i Trefaldighetskyrkan ) Elis duktig snickare men främst bokhållare. Christian berömd skulptör. Karl driven möbelkonstruktör som skapade möbler i Jugendstil. Möbler som ofta var ritade av landets främsta arkitekter såsom Carl Westman, Ragnar Östberg, Ivar Tengbom m.fl.

I snickarverkstaden i Taserud var många duktiga lokala snickare anställda och produktionen var som störst mellan åren 1890 och 1920.

ELIAS ERIKSSON   ( 1856 – 1936 )
” Elis i Tasere ”

Elias Eriksson föddes 13 april 1856 i Haget Taserud. Efter skoltiden arbetade han i faderns snickarverkstad tillsammans med bröderna Karl, Ola och Christian. Förkovrade sig i hantverket i Stockholm och efter fullgjort gesällprov med betyget. ”Berömlig” och bronsmedalj följde gesällvandring till Kristiania ( Oslo).
Återvände till verkstaden i Taserud då fadern behövde hans hjälp.  Verksamheten i Taserud växte med tillverkning av stilmöbler som uppmärksammats långt utanför Sveriges gränser.

Efter utställningar i Göteborg 1891, Chicago 1893 och Stockholm 1897 strömmade beställningar in. Elis förde noggranna anteckningar och skötte bokföring och försäljning. För den stora allmänheten har Elis blivit mest känd för sin slagfärdighet vilket  resulterat i en stor mängd Elishistorier. Men Elis var både en mångbegåvad och humoristisk person med en djup och allsidig kulturell kompetens.

Under många år var han en av initiativtagarna och stöttepelarna inom  Västra Värmlands Fornminnesförening och vice intendent på Såguddens Museum vid sidan av  portalgestalten Anders Gustaf Hedenskog.

Vid en auktion i Dalsland ropade han in en ljusstake i ovanlig form som sedan togs upp i verkstadens produktion och fick namnet Taserudstaken. Den har blivit en symbol för både Elis, Taserud och Arvika.

 

Läs mer

Mer information

CHRISTIAN ERIKSSON  ( 1858 – 1935 )

En av Sveriges främsta skulptörer. Den tredje sonen i den Erikssonska familjen fick namnet Christian och var född 1858. Precis som bröderna Karl och Ola fick han en gedigen konsthantverksutbildning i Stockholm och sedan i Berlin och Paris. Där blev han kvar i åtskilliga år och studerade bildhuggeri och skulptur. I Paris fann han också sin vackra hustru Jeanne Tramcourt. Han rönte stor framgång i Paris men flyttade med familjen tillbaka till Sverige och Taserud Där han med de snickarkunniga brödernas hjälp lät bygga ett vackert hus en riktig schweizervilla till sig och familjen ” Oppstuhage ”

De flesta konstbeställningarna kom från konstkännare och inflytelserika personer i Stockholm varför familjen flyttade dit och bosatte sig på Maria Prästgårdsgata på Söder. Där lät Christian bygga bostad och ateljé.

Åtskilliga av Stockholms offentliga utsmyckningar och skulpturala verk är skapade av Christian Eriksson. Exempelvis: Bågspännaren på Kornhamns torg,  S.t Göran och draken på Stadshuset, Freskerna på Skånska banken  liksom de på Dramaten m.fl.

Till Kiruna kyrka skulpterade han tolv statyer uttryckande människans sinnesstämningar. Christian var aldrig en konstnär som hävdade sig själv. Han menade att arbetena fick tala för sig själva.  Och det gör de fortfarande.

Christian Eriksson avled 1935 och vilar i familjegraven på Arvika kyrkogård. Den vackra skulpterade kransen som pryder graven är  snidad av sonen Matts. På kyrkväggen ovanför graven ser man en kopparkopia av Christians skulptur  ”Ödmjukheten” utförd av Ragnar Myrsmeden.

CARL ERIKSSON (1863 – 1957)
”Mäster Karl”

Carl född 1863 var den yngste av de snickarkunniga bröderna Eriksson från Haget i Taserud. Precis som de fick  han en gedigen utbildning i sitt skrå. Under åren 1887 – 1891 studerade han ute i Europa.Ett stipendium tog honom till Hamburg och även till London.  Carl Eriksson var en mycket skicklig yrkesman och redan tidigt fick han namnet ” Mäster Karl ”. Brodern Christian anlitade honom bl. a. till att snida de två specialtillverkade Taserudstakarna till Kiruna kyrka.

Erik Olsson avled 1904.

 

 
Antal: 

Födelsedatum: 1856 , 1858 , 1863
Dödsdatum: 1935 , 1936 , 1957
Födelseort: Arvika , Haget, Taserud
Yrke: Skulptör , Snickare

Närliggande gravar

Johan Gustaf Norbäck
Grav A 0005
Olof Fredrik Johansson
Gravnummer: A 0139
Gustaf Magnus Bäck
Gravnummer: A 0164
Eduard Julius Rülcker
Gravnummer: A 0032
Axel Söderberg
Gravnummer: A 0044
Erik Olssons familjegrav
Gravnummer: A0051