En vandring bakåt i tiden

Våra kyrkogårdar är platser för avsked och minnen. Samtidigt är de fyllda av så mycket mer än sorg och saknad. Gravplatserna har namn och årtal som spänner över flera sekel. Bakom namnen och datumen finns levnadsöden av alla de slag.


Livsberättelser fyllda av tragiska dödsfall, fattigdom, drömmar om Amerika och kampen om överlevnad i en tid då tillvaron för de allra flesta var helt annorlunda än idag. Det finns också mängder med ljusa och fantastiska berättelser att fängslas och inspireras av. Storslagna äventyr, mod, kärlek och insatser som gett avtryck för eftervärlden. 


Kyrkogårdsvandring.se är en plats där människor som sedan länge har lämnat oss får nytt liv. Hoppas ni vill hänga med på ”vandringen” på våra olika kyrkogårdar och göra en tidsresa till svunna tider.

För närvarande är Säffle, Arvika och Hammarö en del av Kyrkogårdsvandring.se.

Värmländska Askås

Teknikleverantör sedan 1997


Askås har sedan 1997 utvecklat det som i dag är en av marknadens absolut mest väl ansedda plattformar för e-handel. Genom att kombinera strategi, kunskap och design med ett system i världsklass erbjuder vi en helt responsiv totallösning med utmärkta förutsättningar till konvertering för e-handlare.

Väljer du att bli en del av Kyrkogårdsvandring.se får du tillgång till vårt kraftfulla system i en anpassad version. Funktioner och inställningar som rör e-handel specifikt har skalats bort så att gränssnittet ska bli enkelt och smidigt för dig att använda.

Läs mer om Askås

Jobba med QR-koder

Att knyta ihop de fysiska kyrkogårdarna med Kyrkogårdsvandring.se ger ytterligare en dimension till helhetsupplevelsen. I Säffle finns redan gjutna, vackra skyltar med QR-koder. Besökare på kyrkogårdarna kan scanna koderna direkt i mobilen och få upp berättelserna om människorna som vilar i den aktuella graven.

Askås kan bistå med att ta fram tryckfiler till QR-skyltarna. Vi har även ett samarbete med Gjuteriet Rosengren & Nilsson som tillverkat skyltarna till kyrkogårdarna i Säffle Pastorat.

Ta gärna direkt kontakt med dem om du vill ha mer information. Klicka här

Frågor & Svar

 • Vi saknar material. Hur gör vi?

  En förutsättning för att kunna vara en del av Kyrkogårdsvandring.se är att ni inom pastoratet har ett material att lyfta fram på sajten. Saknar ni detta rekommenderar vi att ni engagerar hembygdsföreningar och människor med lokal kännedom i era församlingar. 

  Ett bra arbetssätt är att samarbeta med något studieförbund och starta studiecirklar där material plockas fram och produceras.

 • Hur mycket material behöver vi?

  Det finns inget uttalat att ett visst antal av era gravar måste dokumenteras och visas på sajten. Låt säga att ni har 5-10 berättelser per kyrkogård är detta mer än väl för att komma i gång och sedan utöka efterhand.

 • Vilka gravplatser ska vi välja?

  Det avgör ni själva. Om ni tar fram material i samarbete med hembygdsföreningar eller studieförbund så kan urvalet mycket väl göras av deltagarna. Det är lätt hänt att det blir mest fokus på kända personer då det oftast är enklare att hitta material om dessa.

  Mest intressant och sanningsenlig blir sajten om det finns en kombination av kända personer och ”vanliga” människor och levnadsöden.

 • Varför är det flest män som lyfts fram?

  Historiskt sett finns det oftast mest information att tillgå om män. Av detta skäl uppmuntrar vi att människor med lokalkännedom engageras för att om möjligt hitta och lyfta fram berättelser om kvinnor.

 • Vem ansvarar för materialet?

  Det är ni inom pastoratet/kyrkogårdsförvaltningen som ytterst ansvarar för att materialet är korrekt och kvalitativt. Om ni vill ha hjälp med att korrekturläsa eller skriva om texter kan Askås erbjuda denna tjänst.

  Ni har även ansvar för att eventuella gravrättsinnehavare har godkänt att material publiceras.

 • Vad kostar Kyrkogårdsvandring.se?
  Ni betalar en startkostnad och en fast låg månadskostnad. Kostnaden är densamma oavsett hur många kyrkogårdar ni har och hur många gravplatser ni publicerar på sajten.

  Kontakta Askås för mer information och exakta priser. 0533 - 69 16 00

Jag är intresserad av Kyrkogårdsvandring.se


Är du intresserad av att bli en del av Kyrkogårdsvandring.se hör av dig till våra projektledare eller använder kontaktformuläret nedan.
patrik.otter@askas.se tel: 0533 - 69 16 00