Berättelser från svunna tider har fått liv igen

Att bevara och vårda kyrkogårdarna, gravplatserna och den vackra miljön har alltid varit givna uppgifter för Kyrkogårdsförvaltningen i Säffle.

Men att lyfta fram de fantastiska livsöden och berättelser som finns begravda på de tusentals gravplatserna i Säffle Pastorat har inte tidigare gjorts på ett organiserat sätt. Fram tills nu.

– Det känns väldigt spännande att vi har fått till det här och jag hoppas att människor är nyfikna och vill ta del av innehållet, säger Katarina Bjerker, kyrkogårds- och fastighetschef i Säffle

Bevarandeplaner för att vårda och ta hand om kyrkogårdarna i Säffle har funnits sedan början av det här decenniet. Våren 2017 påbörjades en process för att även vårda och lyfta fram intressanta och värdefulla berättelser om personer som faktiskt ligger begravda på kyrkogårdarna.

– Vi kände att detta vår något som saknades, berättelserna bakom gravplatserna. I maj 2017 hade vi ett första möte med Studieförbundet Vuxenskolan. Detta möte ledde fram till ett antal studiecirklar som har jobbat med att ta fram material, säger Katarina Bjerker.

Ett 100-tal personer har varit och är fortfarande aktiva i de olika studiecirklarna.

Askås har utvecklat sidan

Nästa steg, våren 2018, blev att ta kontakt med Askås I&R för hjälp med att utveckla sajten, ta hand om studiecirklarnas material, korrekturläsa texter och även ta nya bilder på de aktuella gravplatserna.

Katarina Bjerker är nöjd med hur resultatet har blivit.

– Jag tror verkligen på det här projektet. Om vi inte dokumenterar de här berättelserna nu så är risken stor att de försvinner för gott. Därför känns det väldigt roligt att kunna vara delaktig i en sådan här satsning, säger Katarina.

På bilden: Katarina Bjerker, kyrkogårds- och fastighetschef.
Anders Henningsson, kommunikatör.
Catrin Odhner, administratör.