Arvid Gustafsson

ARVID GUSTAFSSON  (1894 – 1968)

”Arvé”

Arvid K Gustafsson föddes  12 juni 1894 på Ängsmyren i Sölje. Studerade vid Tekniska skolan i  Stockholm sedermera Konstfack och vid Althins Målarskola. Från 1918 var han medarbetare i tidningen Strix med kåserier, dikter, teckningar m.m. Medverkade även i norska tidningar. Reste till Amerika 1923 och var medarbetade i olika tidskrifter. 1927 återvände han till Sverige och bosatte sig i Arvika.

Det utmärkande i Arvés teckningar och målningar är hans framställning av mystik, dunkla skogar, skogsråa m.fl. skogsväsen. Han arbetade med linoleumsnitt, laveringar, teckning och oljemålning och tecknade även porträtt. Många berättelser finns bevarade med motiv från bygdelivet landet runt.

Läs mer
Arvid Gustafsson i gruppen Värmland / Arvika / Arvika kyrkogård hos Kyrkogårdsvandring (210C0180)

Mer information

Hösten 1931 ställde han ut ett 50-tal verk  på ” Lilla Utställningen ” i Stockholm. Förmodligen den enda gången han hade en separatutställning.  Han visade oljemålningar, teckningar, lavyrer och träsnitt.

Arvé var med och bildade ”Republiken Åsen” 1918. Valspråket var  ”Varen barnslige”. En samling humoristiska män samlades  runt Viktor Leander i Sölje och  Arvé utnämndes till minister för utrikes ärenden själv blev han president med namnet Victorius I.

Arvé, som var en av eldsjälarna bakom bildandet,  skrev både författning och ritualer. Han dekorerade väggar både inom- och utomhus med svällande figurer och tänkespråk
- Ingalunda rädes vi att uppträda liksom vore vi barnslige, ej heller att ikläda oss stora skägg, brillor m.m.

På Republiken Åsen hade Arvé en permanent utställning.

Arvid Arvé avled  den 21 mars 1968.

Antal: 

Arvid Gustafsson

Födelsedatum: 1894
Dödsdatum: 1968
Födelseort: Ängsmyren, Sölje
Yrke: Konstnär

Närliggande gravar

Johan Gustaf Norbäck
Grav A 0005
Olof Fredrik Johansson
Gravnummer: A 0139
Gustaf Magnus Bäck
Gravnummer: A 0164
Eduard Julius Rülcker
Gravnummer: A 0032