Gerhard Carlsson i gruppen Värmland / Säffle / Södra Ny kyrkogård hos Kyrkogårdsvandring (080146-47)

Gerhard Carlsson

När Gerhard Carlsson gick bort 16 augusti 2000, 92 år gammal, hade han levt ett långt och innehållsrikt liv. Han föddes i Karlstad 12 juni 1908, fadern var Jan Filip Karlsson och modern Hanna Emelia Ohlsson. Familjen flyttade till Skåperud, Huggenäs 1916. Modern Hannas far hade då gott bort och hans hustru, Gerhards mormor, hade lämnats ensam med allt arbete och sorgen.

Gerhard blev tidigt starkt engagerad i Missionsförsamlingen i Huggenäs och kyrkliga aktiviteter och kristen tro kom att prägla hans liv. 1936 köpte han gården Toverud och 1948 gifte han sig med Ruth Nilsson. Året därefter föddes deras dotter Siv.

Siv och hennes make tog över Toverud 1975 och Gerhard och Ruth flyttade till gården Nedre Nolgärdet på sommaren 1977. Där på Nolgärdet tog han upp sitt trädgårdsintresse igen och fick trädgården att prunka.

Läs mer
Gerhard Carlsson
Gerhard Carlsson

Mer information

John Gerhard Carlsson föddes i Karlstad 12 juni 1908. Föräldrarna var Jan Filip Karlsson, född i Gåsborn 4 december 1876 och Hanna Emelia Ohlsson, född i Alster 26 november 1873. Mor Hanna flyttade som fyraåring med familjen till, Skåperud “Här Öst“ som ligger i Huggenäs.

Gerhard flyttade från Karlstad 1916, i åttaårsåldern, tillsammans med föräldrarna och två yngre bröder till Skåperud. Orsaken till flytten var att Hannas far, nämndemannen Gustav Ohlsson, avled på hösten 1915 och lämnade hustrun Maria ensam med allt arbete och stor sorg. Nästan alla barnen hade emigrerat till Amerika och unga dottern Ester hade avlidit i akut barnförlamning i januari 1914, bara 17 år gammal.  
 
Under uppväxten i Skåperud blev Gerhard konfirmerad i Södra Ny Kyrka, där han fick en upplevelse av Guds storhet. Han fick då en personlig tro som kom att prägla hela hans liv.

Gerhard blev engagerad i Missionsförsamlingen i Huggenäs redan i tidiga år. Han bedrev bland annat söndagsskola och arbetade med juniorföreningen. Det berättas om en söndagsskolfest i Missionshusparken då sockentjuren kom loss och “brölade“ för full hals. I uppståndelsen var det en modig man som tog fast tjuren och ledde hem honom. I söndagsskolan hade “farbror Gerhard“ en berättelse, liksom en följetong, där barnen fick vänta tills nästa söndag för att få höra fortsättningen på den.

En man som kallades Glass-Oskar, från Trollhättan, förgyllde en sommarfest med att bjuda alla barnen på glasspinnar. I Huggenäs gick man i söndagsskola tills man var nästan vuxen. Dom äldre ungdomarna gjorde bland annat en resa till Stockholm för att se på slottet och gå på Skansen. Gerhard lät ofta ungdomarna komma hem till Toverud. Där kunde dom sätta fram kvällsmat medan han gjorde färdigt ladugårdssysslorna. Sen åt allihop den framdukade maten och hade god gemenskap.

Han var mycket intresserad av jord- och skogsbruk. I sin ungdom odlade han grönsaker på friland och i drivbänk, och reste med häst och kärra till torget och sålde sina varor.
 
1936 köpte han gården Toverud, där han drev både jord- och skogsbruk. Vid den tiden var det hästkrafter som gällde. Gerhard drog plogen med två hästar och det tog ungefär två månader att plöja allt på hösten. Gerhard gifte sig 1948 med Ruth Nilsson född 1909, från Låbyn i Mo socken. De fick tillsammans dottern Siv, född 1949.

1949 började också bygget av en ny ladugård i traditionell stil, mycket välgjord, med plats för svin, kor och några hästar. En urinbrunn byggdes för att separera urinen från gödseln, och en manuell utgödsling med “Ekebysystem“ till den nya gödselplattan. En höhiss sattes upp på rännet, som blev till stor hjälp. Gerhard gjorde själv ritningen och lokala snickare och murare hjälpte honom med uppförandet.

Han hade också uppdrag i slakteriföreningen och andra bondeföreningar, liksom uppdrag i Svenska Missionsförbundet och den lokala församlingen i Huggenäs.

Han köpte till gården Nedre Nolgärdet på 1960-talet, och styckade av boningshuset och trädgården för att ha som “ålderdomshem“.

Dottern och mågen med familj, tog över gården på Toverud 1975 och Gerhard och Ruth flyttade till Nolgärdet på sommaren 1977. Där på Nolgärdet tog han upp sitt trädgårdsintresse igen och fick trädgården att prunka. Enligt grannen såg trädgården ut som “Edens lustgård“. Han fick leva ett långt liv. Gerhard flyttade till sitt himmelska hem 16 augusti 2000, 92 år gammal.
 

John Gerard Carlsson

Födelsedatum: 1908-06-12
Dödsdatum: 2000-08-16
Födelseort: Karlstad
Yrke: Jordbrukare

Närliggande gravar

Malkolm Julius Lilliehöök
Gravnummer: 08 01 176
Sven Lagerberg
Gravnummer: 08 01 189
Ester Linnea Olsson
Gravnummer: 08 01 45-47
Gerhard Carlsson
Gravnummer: 08 01 46-47
Axel Danielsson
Gravnummer: 08 02 237-238
Erik Andersson
Gravnummer: 08 02 340-341