Erik Andersson i gruppen Värmland / Säffle / Södra Ny kyrkogård hos Kyrkogårdsvandring (0802340-341)

Erik Andersson

Sjömannen Erik Andersson hann se och uppleva mycket av världen under sitt långa och händelserika liv. Han föddes i Södra Ny 1916, äldst i en syskonskara på sex barn. Sin militärtjänstgöring gjorde han inom flottan och han kom att uppleva andra världskriget ombord på fraktfartyg.

Efter kriget arbetade han på båtar som trafikerade det södra halvklotet. Vid ett tillfälle mönstrade han av och levde tre år i Adeleide i Australien.

Erik var även utbildad elektriker och emellan sina perioder till sjöss jobbade han i land som just elektriker. På ålderns höst levde han en tid på Gran Canaria innan han flyttade hem till Säffle igen. Erik Andersson dog 23 mars 2000.

Läs mer
Erik Andersson
Erik Andersson

Mer information

Erik Gustaf Arnold Andersson föddes 30 maj 1916 i Södra Ny. Erik växte upp på gården Haget tillsammans med föräldrarna Elin och K.G. Andersson. Erik var äldst av en syskonskara på sex barn. Redan i unga år ville Erik se sig om i världen och som 16-åring mönstrade han på ett segelfartyg. Livet ombord var dock ej så lätt för en ung man, så efter några resor återvände han till hemmet.

Så småningom utbildade han sig till elektriker. Militärtjänsten var självskriven och för Eriks del blev det flottan. Under andra världskriget gick Erik i lejd trafik, ett farligt arbete. Många fartyg torpederades av misstag, andra gick på minor. Även Erik var med om flera olyckor.

Efter kriget arbetade Erik på fartyg som anlöpte hamnar på södra halvklotet. Australien ville han se mer av så en gång i Adeleide mönstrade han av. Han stannade i cirka tre år och försörjde sej till största delen som elektriker. Han återvände så småningom till Sverige och på 1950-talet studerade han till maskinbefäl på sjöbefälsskolan i Göteborg.

Hösten 1956 var Erik med om en allvarlig olycka då en brand utbröt ombord. Fartyget blev manöverodugligt och de befann sig utanför Brest i Frankrike. Svår storm rådde och de drev mot den klippiga kusten. Mycket svåra förhållanden. Sjöräddningen lyckades till sist undsätta besättningen.

Under alla år varvade Erik sjömanslivet med att arbeta i land och detta blev ett sätt att hålla kontakt med Sverige och hembygden. I land arbetade han som elektriker. Bland annat var han med och byggde Electrolux fabrik i Säffle. Även vid bygget av höghusen vid Hötorget i Stockholm fanns Erik med.

 De sista åren före pensionen byggde han oljeplattformar i Stavanger. När han blev pensionär köpte han ett litet hus i ett villaområde i Torslanda, nära havet. Han byggde om och till huset. Även en fin trädgård blev hans verk. Nordiska vintern var inget för Erik, så då blev det Las Palmas på Gran Canaria på ålderns höst.

Erik var alltid intresserad av fordon. Många var de bilar, motorcyklar och motorbåtar han var ägare till och ett tag ägde han en amfibiebil. I Australien hade han kommit i kontakt med motorsport och Erik körde själv en del racertävlingar under sitt liv. Med sig hem från Australien hade han bland annat en ny motorcykel av märket Mattiez.

Erik var en utåtriktad person som tyckte om att umgås med andra. När hälsan sviktade flyttade han till Säffle där han avled 23 mars 2000. Ett långt och innehållsrikt liv var till ända.

 

Erik Gustaf Arnold Andersson

Födelsedatum: 1916-05-30
Dödsdatum: 2000-03-23
Födelseort: Södra Ny
Yrke: Elektriker , Sjöman

Närliggande gravar

Malkolm Julius Lilliehöök
Gravnummer: 08 01 176
Sven Lagerberg
Gravnummer: 08 01 189
Ester Linnea Olsson
Gravnummer: 08 01 45-47
Gerhard Carlsson
Gravnummer: 08 01 46-47
Axel Danielsson
Gravnummer: 08 02 237-238
Erik Andersson
Gravnummer: 08 02 340-341