Andreas Nilssons familjegrav i gruppen Värmland / Säffle / Svanskog kyrkogård hos Kyrkogårdsvandring (1101281R)

Andreas Nilssons familjegrav

I denna grav vilar garvaren Andreas Nilsson tillsammans med hustrun Gustafva och dottern Lovisa Andreasdotter Nilsson. I Andreas ungdom drabbades han och hans familj av en mycket tragisk händelse. När Andreas var 16 år, den 18 november 1841, hamnade hans fader Nils Eriksson i ett slagsmål som slutade med att fadern avled. 

Andreas lämnade Svanskog för att tillbringa ett antal år i Uddevalla och Lidköping. Han återvände dock till sina rötter i Svanskog där han gifte sig med Gustafva Johannesdotter. Paret fick fyra barn tillsammans, däribland dottern Lovisa som alltså vilar i denna grav och sonen Anders som en tid bodde i USA innan han vände tillbaka till Sverige och utbildade sig till lärare.

Läs mer
Andreas Nilssons familjegrav

Mer information

När man betraktar graven där garvaren Andreas Nilsson hans hustru Gustafva Johannesdotter och dottern Lovisa Andreasdotter Nilsson fridfullt vilar så är det inget som minner om den dramatik som släkten har drabbats av.                                                                

Söker man däremot i husförhörslängden efter närmare uppgifter om Andreas förfäder så blir läget ett annat. Ihjälslagen 18 november 1841 står det om hans fader Nils Eriksson och då förstår man att en tragedi har drabbat familjen. Dödsfallet skedde i samband med ett slagsmål och en omfattande rättegång, som slutade med att dödsstraff utdöms, tog vid. Dödsstraffet mildrades senare till tre års straffarbete för dråp. 

Hur allt påverkade Andreas är svårt att föreställa sig. Han var endast 16 år när det inträffade. Han lämnade efter något år Svanskog och vistades i bland annat i Uddevalla och Lidköping. Han återvänder och gifte sig med Gustafva Johannesdotter. Paret fick så småningom fyra barn. Andreas titulerades garvare och bodde i Strand med sin familj.                                                                

Sonen Anders växte upp och vistades en tid i Nordamerika. När han kom tillbaka hade familjen flyttat till Gaterud och Anders nämns som studerande. Andreas och Gustafva avled och Anders blev så småningom lärare vid Sävsjö Praktiska skola och senare komminister i Vallsjö i Växjö stift. Han kom tillbaka till Karlstads stift och tjänstgjorde i bland annat Östervallskog, Södra Råda, Ödeborg. Slutligen hamnade han i Värmskog 1924 och där blev han kvar till 1944. Anders avled i Karlstad 1948.

 
Antal: 

Födelsedatum: 1825 , 1838-04-18 , 1871-05-21
Dödsdatum: 1901 , 1912-10-02 , 1923-07-26
Födelseort: Ej angivet
Yrke: Ej angivet , Garvare

Närliggande gravar

Amandus och Amelia Jonasson
Gravnummer: 11 01 185
Hans Jansson och Brita Hansdotter
Gravnummer: 11 01 239
Andreas Nilssons familjegrav
Gravnummer: 11 01 281
Johanna Andersson
Gravnummer: 11 01 39