Amalia Nyqvist

Lärarinnan Amalia Nyqvist föddes i Strand 28 januari 1863. Där växte hon upp i kretsen av en stor syskonskara och hon kom att bli Strand trogen under hela sitt liv. Tidigt började hon som småskollärarinna och hon var mycket respekterad och omtyckt i sin roll som lärare, både av vuxna och av skolbarnen.

Amalia engagerade sig i bygden och dess historia och var verksam i bildandet av Svanskogs Hembygdsförening.

Läs mer
Amalia Nyqvist  i gruppen Värmland / Säffle / Svanskog kyrkogård hos Kyrkogårdsvandring (1102135)
Amalia Nyqvist

Mer information

Amalia Nyqvist föddes i Strand 28 januari 1863. Där växte hon upp i kretsen av en stor syskonskara. Hon kom att bli Strand trogen under hela sitt liv. Tidigt började hon som småskollärarinna och verkade i de flesta av socknens skolor. Många är berättelserna om hur respekterad och omtyckt hon var och tydligt framgår det hur älskad och beundrad hon var av barnen. Hon gick helt upp i sitt kall som lärarinna och kom inte att bilda egen familj. 

Amalia engagerade sig i bygden och dess historia och var verksam i bildandet av Svanskogs Hembygdsförening. Det berättas också som ett exempel på nytänkande att hon var bland de första i socknen som skaffade sig en cykel. 

När det hände något speciellt i bygden så skrev Amalia dikter om detta och den dikt som hon skrev och läste upp vid biskopens invigning av den utbyggda kyrkogården 7 november 1937 är värd att minnas med tanke på att hon själv dog endast någon vecka efteråt. 

Idag på kyrkogårdens jord

vi Herrens tjänare sett stiga

att till viloplats inviga

den med bön och med Guds ord.

Där bliver ljuvligt nu att sova

vid fågelsång och blomsterdoft

Vad odödligt är dock lever

fastän höljet blir till stoft.

Antal: 

Amalia Nyqvist

Födelsedatum: 1863-01-28
Dödsdatum: 1937-12-01
Födelseort: Strand
Yrke: Lärarinna

Närliggande gravar

Amandus och Amelia Jonasson
Gravnummer: 11 01 185
Hans Jansson och Brita Hansdotter
Gravnummer: 11 01 239
Andreas Nilssons familjegrav
Gravnummer: 11 01 281