Halvar och Kerstin Pettersson  i gruppen Värmland / Säffle / Ölserud kyrkogård hos Kyrkogårdsvandring (050543R)

Halvar och Kerstin Pettersson

Kommunpolitikern och mångåriga kommunalrådet i Säffle, Halvar Pettersson, vilar i denna grav tillsammans med hustrun Kerstin Pettersson. Halvar som föddes på Toleruds gård i Ölserud var äldst i en syskonskara av fem barn. Han gifte sig med Kerstin född Kullander, år 1959 och tillsammans fick de fyra barn, äldsta sonen Håkan, avled endast två år gammal. 

Halvar var kommunalråd i Säffle mellan åren 1991 och 2005 och han har på många sätt präglat både verksamhet och enskilda personer med sin färgstarka personlighet. Han blev Halvar med hela Säffle och Värmland genom sitt inkluderande och ödmjuka sätt att vara.

Läs mer
Halvar och Kerstin Pettersson

Mer information

Halvar Pettersson föddes på Toleruds gård i Ölserud 7 februari 1938. Han var äldst i en syskonskara av fem barn och son till Karl och Anna Pettersson. 

Han gifte sig med sin fru Kerstin, född Kullander 1959 och tillsammans fick de fyra barn. Äldste sonen Håkan, avled endast två år gammal – Håkan föddes 10 oktober 1959 och dog 1 juni 1961. Halvar och Kerstin övertog gården Tolerud 1971, och de utökade gården efter en tid genom att köpa granngården Smedstad. 

Halvar brann för sin bygd och kommun. I sin ungdom var han aktiv i SLU och han var politiskt aktiv under större delen av sitt liv, samtidigt som han drev gården tillsammans med sin Kerstin. 

Han var kommunalråd i Säffle mellan åren 1991 och 2005 och han har på många sätt präglat både verksamhet och enskilda personer med sin färgstarka personlighet. Han blev Halvar med hela Säffle och Värmland genom sitt inkluderande och ödmjuka sätt att vara. Samtidig var han tydlig med vad han ville och envis i sin strävan att förverkliga visioner och han har genom åren betytt mycket både för näringslivet och för hela Säffles utveckling. 

Efter sin politiska karriär ägnade han sig till största delen åt Södra näsets byalag. Han var drivande i planeringen, byggnationen och driften av Kulturladan i Ölserud. 

Hustrun Kerstin föddes på gården Hälle i Millesvik. Hon var tvillingsyster med Gunilla (gift Ottosson). Far och mor var Åke och Eva Kullander. Kerstin växte upp på Mon i Kils kommun, tillsammans med sina tre syskon. 

År 1953 flyttade familjen till gården Åhs i Ölserud. Kerstins mormor Berta och morfar Evald Harding, ägde gården fram till dess att Evald förolyckades i en tragisk olycka 1952. Gården övertogs och drevs vidare år 1954, av Åke och Eva. 

Kerstin fick lära sig att arbeta hårt i jordbruket i tidig ålder. Hon studerade på Ingesunds folkhögskola, jobbade på dåvarande ålderdomshemmet i Ölserud innan hon gifte sig med Halvar. Kerstin skötte om barnen, hemmet och grisuppfödningen på gården. 

Kerstin var en mycket omtyckt person med ett stort hjärta. Hon ömmande för socialt utsatta människor och var känd för sin gästfrihet. Kerstins passion i livet var familj med barn, barnbarn och barnbarnsbarn. 

 

 
Antal: 

Födelsedatum: 1938-02-07 , 1938-10-03
Dödsdatum: 2014-08-21 , 2019-01-15
Födelseort: Kil , Ölserud
Yrke: Ej angivet , Kommunalråd , Politiker

Närliggande gravar

Bertil Harding
Gravnummer: 05 01 69-70
Axel Schymans familjegrav
Gravnummer: 05 02 21-22
Olof Petter Danielsson
Gravnummer: 05 02 38-40
Erik Gustaf Floding
Gravnummer: 05 02 68
Anders Hammars familjegrav
Gravnummer: 05 02 68
Elias Johanssons familjegrav
Gravnummer: 05 03 3-4