Anna och Karl Pettersson

I graven vilar Anna och Karl Pettersson. Paret Pettersson levde synnerligen aktiva och innehållsrika liv tillsammans. De gifte sig i juli 1938 och i samband med detta köpte de gården Tolerud där de kom att bo resten av sina liv. De fick fem barn tillsammans.

Anna utbildade sig till och arbetade som distriktsbarnmorska och hon förlöste massor med barn på Värmlandsnäs och i Säffle under sitt yrkesliv. Karl var verksam som lantbrukare hela sitt yrkesverksamma liv och han hade även flera förtroendeuppdrag inom politiken och Bondeförbundet, senare Centerpartiet.

Läs mer
Anna och Karl Pettersson  i gruppen Värmland / Säffle / Ölserud kyrkogård hos Kyrkogårdsvandring (05075-7R)
Anna och Karl Pettersson

Mer information

Anna Pettersson föddes 3 mars 1905 i Änglycka, Backetorp i Gillberga församling. Anna bestämde sig tidigt för att läsa vidare efter folkskolan och skaffa sig ett yrke. Hon gick först en kurs på Ingesunds folkhögskola i Arvika och sedan läste hon till barnmorska på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Hon var klar som barnmorska vid 25 års ålder och fick först plats som instruktionsbarnmorska på Sahlgrenska i Göteborg. Efter det hade hon olika tjänster som distriktsbarnmorska under några år. Bland annat var hon på Gotland en tid, där hon tjänstgjorde i Slite och Bursvik. Efter det hade hon en tjänst i Rämens församling mellan Filipstad och Hagfors innan hon hamnade i Ölserud strax före julen 1936. Där fick hon sin tjänstebostad på kommunens ålderdomshem.

I juli 1938 gifte hon sig med sin man Karl Pettersson, (Kalle på Tolerud). Det var i samband med deras giftermål som de köpte Tolerud där hon, tillsammans med Kalle kom att bo under resten av sitt liv. De fick tillsammans fem barn.

Anna har nog förlöst de flesta födda mellan 1937 och slutet av 40-talet på Värmlandsnäs då hon åkte ut på hemförlossningar. Men från slutet av 1940 talet tjänstgjorde hon både på Sjukhuset i Säffle och skötte mödravården bland de blivande mödrarna på Näset.

Maken Karl Pettersson (Kalle på Tolerud) föddes 16 november 1906 i Södra Grimbråten där han växte upp med nio syskon. Som hemmason var det naturligt att man deltog i arbetet och det var det som var levebrödet. Som komplement till arbetet på gården var han i ungdomen med i ”lastarlaget” som lastade och lossade båtarna till och från Billeruds bruk. Han var verksam som lantbrukare hela sitt yrkesverksamma liv. Han hade också en del förtroendeuppdrag inom politiken i socknen, senare kommunen för bondeförbundet som senare blev Centerpartiet.

Han var ingen vän av de stora åthävorna och hjälpte gärna till när någon granne eller vän bad om det. ”Ja det var inte märkvärdigare än så” sammanfattade han sin livsgärning under sin sista tid, hösten 1978.

 
Antal: 

Födelsedatum: 1905-03-03 , 1906-11-16
Dödsdatum: 1978-12-16 , 1985-12-28
Födelseort: Södra Grimbråten , Tolerud , Ölserud
Yrke: Barnmorska , Förtroendevald , Lantbrukare

Kampanjvara

Kampanj:
Antal:
0
Kampanjstart:
Kampanjstopp:

Närliggande gravar

Bertil Harding
Gravnummer: 05 01 69-70
Axel Schymans familjegrav
Gravnummer: 05 02 21-22
Olof Petter Danielsson
Gravnummer: 05 02 38-40
Erik Gustaf Floding
Gravnummer: 05 02 68