Lars Svenssons familjegrav

I denna grav vilar Lars Svensson med sin hustru Elisabeth (Betty), född Andersdotter och dottern Ingeborg. 1883, vid 22 års ålder flyttade Lars till gården Åsen i Lönnskog där hans mor och far då redan levde.

Betty bodde på granngården Östra Torpa och vid 22 års ålder utvandrade hon till USA. 1892, efter Bettys besök i Sverige följde Lars med när hon återvände till Amerika. 1898 gifte sig Lars och Betty i Chicago och senare samma år flyttade paret hem till Sverige och Lönnskog igen.

Läs mer
Lars Svenssons familjegrav i gruppen Värmland / Säffle / Långserud kyrkogård hos Kyrkogårdsvandring (120578R)
Lars Svenssons familjegrav

Mer information

Lars föräldrar Sven Svensson och Anna Maria Andersdotter flyttade till gården Åsen i Lönnskog från Fjällane, Sillerud med familjen hösten 1881. Gården hade fadern köpt av en tidigare granne i Sillerud Sven August Svensson. Familjen fick åtta barn, fem pojkar och tre flickor.

Lars Svensson som var nummer sex i syskonskaran inflyttade till Åsen, 1883 i en ålder av 22 år.

På granngården Östra Torpa, Lönnskog bodde Elisabeth Andersdotter (Betty). Hon var född i Östra Boda i Sillerud, dotter till Anders Andersson och hans hustru Maria Stina (Maj-Stin) Olofsdotter som flyttade till Lönnskog då Betty var liten. Betty utvandrade till Amerika 1885 vid 23 års ålder. Tillsammans med sin syster Christina gick de till fots till Kristiania (Oslo) för att därifrån segla till Amerika och söka lyckan.

Betty försörjde sig som hembiträde hos herrskapet Mr. and Mrs. Brown i Chicago under tretton år.1892 emigrerade även Lars till Amerika. Betty var på ett besök i hembygden och med tillbaka till Chicago följde grannpojken Lars.

Några år tidigare hade även en syster och fyra bröder till Lars tagit ut flyttningsattest till Amerika. Endast två systrar stannade kvar i Lönnskog.

Lars jobbade med diverse olika arbeten i Amerika, bland annat körde han ut is till restaurangerna i Chicago.

Enligt vad som berättats så blev Lars bekant och umgicks med den kände buffeljägaren och soldaten Buffalo Bill.

Han träffade också Guldkungen John Bryntesson i Amerika. När de båda väl kommit tillbaka till Sverige så kom Guldkungen ofta och hälsade på Lars och Betty på Åsen. Han kom då i en stor flott bil som kördes av en chaufför vilket då var en ovanlig syn i dessa trakter.

Lars och Betty vigdes i Chicago, Illinois i januari 1898 och i slutet av året så återvände makarna till Lönnskog efter sex respektive tretton år i Amerika för att ta över gården Åsen efter Lars faders bortgång.

Betty var en arbetsam och sparsam kvinna och hon köpte nu ut makens syskon från Åsen, kontant för de pengar hon hade sparat ihop som hembiträde i Amerika.

Lars Svensson var en stor humorist och det berättas många historier efter honom, Han ”sköt” så att säga med ”grovt korn”. En gång hade landshövdingen varit på besök i bygden och hade då även träffat Lars. Landshövdingen hade då yttrat att ”ni har dålig väg hit, men ni bor i en vacker trakt”. Lars hade då svarat att ”här är bra att leve å bo å dä ska ja säje landshövdingen att älgkött å hembränt dä ä vi allri utta här”. Landshövdingen fick sig ett gott skratt.

Lars var också en av initiativtagarna till hushållsföreningen i Lönnskog som bildades 1920. 1924 övergick denna affär i Konsums regi.

Lars på Åsen med familj bröt upp stora delar av åkermarken på gården.

På Åsen fanns på den tiden en häst, fyra kor, tre får och fyra höns. Familjen levde på vad jordbruket och skogen gav.

Lars och Betty fick fyra barn och den yngsta dottern Ingeborg bodde på Åsen tillsammans med sin dotter Maj Britt. Ingeborg dog hastigt av ett slaganfall redan vid 26 års ålder och är begravd tillsammans med sina föräldrar.

Sonen Oskar övertog gården och systrarna Emilia och Anna bosatte sig efter giftermål i Elovsbyn i Långserud respektive Nysäter i Gillberga.

 

Text: Marie Lönntorp, barnbarnsbarn

 

 
Antal: 

Födelsedatum: 1861-01-28 , 1862-09-24 , 1908-07-05
Dödsdatum: 1935-02-01 , 1937-03-18 , 1941-03-11
Födelseort: Lönnskog , Sillerud
Yrke: Ej angivet , Hushållerska , Jordbrukare

Kampanjvara

Kampanj:
Antal:
0
Kampanjstart:
Kampanjstopp:

Närliggande gravar

Anders och Anna Lisa Olsson
Gravnummer: 12 02 17
Elly och Caermit Edvinsson
Gravnummer: 12 03 14
Jan Jakob Börjessons familjegrav
Gravnummer: 12 04 32
Johan Börjessons familjegrav
Gravnummer: 12 04 50