Elly och Caermit Edvinsson i gruppen Värmland / Säffle / Långserud kyrkogård hos Kyrkogårdsvandring (120314R)

Elly och Caermit Edvinsson

I denna grav vilar Elly och Caermit Edvinsson tillsammans. Elly och Caermit växte upp i närheten av varandra i Elofsbyn respektive Stenbyn. Efter att bott i Stockholm, Särna och Västanfors så bosatte de sig i Bengtsfors där de under många år drev en tandläkarpraktik. 

Elly föddes i Väststuga i Elofsbyn 22 september 1926. Föräldrarna var Pontus och Emilia Wilhelmsson. Caermit Edvinsson föddes på Wilhelmsberg i Stenbyn 11 april 1922. Föräldrarna var Carl och Tyra Edvinsson.

Läs mer
Elly och Caermit Edvinsson
Elly och Caermit Edvinsson
Elly och Caermit Edvinsson

Mer information

Elly fick tidigt hjälpa till hemma på lantbruket i Elovsbyn som barn och det finns många berättelser, bland annat om krigsåren under andra världskriget då fadern Pontus var inkallad. De stränga vintrarna var en tuff tid för kvinnor och barn som var hemma. 

Husdjuren skulle ha sin skötsel och det skulle finnas mat på borden och värme i husen. Men det fanns också roliga minnen från den tiden då trakten fylldes av unga beredskapsarbetare. Bland annat samlades ungdomarna för spontana danser gärna på någon bro.  

Elly skapade sitt eget hem och skötte hushållet åt familjen tills döttrarna Irene och Harriet flyttade hemifrån. Därefter arbetade hon i det gemensamma företaget. Elly intresserade sig för många olika sorters hantverk. Hon hade en egen stickmaskin och klädsömnad upptog en stor del av hennes liv. 

Som elvaåring fick Caermit fortsätta sin skolgång i Uddevalla och bodde då hos sin morbror David Berg och hans familj. Han kom då från Elofsbyns skola där hans egen far var lärare. Skolgången fortsatte sedan på Läroverket i Karlstad där han bodde med sina systrar Rigmor och Eivor med Eivor som hushållerska åt sina syskon. Caermit utbildade sig till tandläkare.  

Caermit hade ett stort idrottsintresse som han fick han av sin pappa Carl Edvinsson. Han åkte bland annat tidigt Vasaloppet och genomförde en svensk klassiker. Han deltog också i vinterfälttävlan, som kan liknas vid skidskytte. Det innebar skidåkning 10 km och skyttestationer med både k-pist och handgranat. 

Från sin mamma Tyra Edvinsson fick han sitt musikintresse och han spelade flera instrument, bland annat piano och dragspel. Caermit hade i unga år en önskan ”att gå till sjöss”. Den drömmen förverkligade han genom resor under 1960-talet på oljetankers bland annat till Persiska viken och Trinidad. Sjömännen fick då tandvård under resan.

 

Caermit dog 21 maj 1985 och Elly 31 januari 1987.

 

 
Antal: 

Födelsedatum: 1922-04-11 , 1926-09-22
Dödsdatum: 1985-05-21 , 1987-01-31
Födelseort: Elovsbyn , Stenbyn
Yrke: Tandläkare

Närliggande gravar

Anders och Anna Lisa Olsson
Gravnummer: 12 02 17
Elly och Caermit Edvinsson
Gravnummer: 12 03 14
Jan Jakob Börjessons familjegrav
Gravnummer: 12 04 32
Johan Börjessons familjegrav
Gravnummer: 12 04 50
Anders och Stina Johansson
Gravnummer: 12 04 53
Hans Ludvig Henriksson Brede
Gravnummer: 12 05 21