Karl Börjessons familjegrav

I denna grav vilar Karl Börjesson tillsammans med hustrun Elin Börjesson, född Lundgren. I samma grav är också deras son Bernhard och dennes hustrun Henny, född Ström begravda.  

Karl var son till Jan Jakob och Maria Lisa Börjesson på gården Byggninga i Esbjörbyn (Grav: 12 04 32). Karl var deras femte barn och född 1878. Hustrun Elin, som var 18 år yngre, var dotter till Anders Gustaf Lundgren och Maria Lisa, född Nilsdotter, från Lund i Sillingebyn.  

Karl fick ta över familjens gård Gata i Esbjörbyn. När Karl dog 1947 togs gården sedan över av Bernhard som drev jordbruket vidare tillsammans med Henny.

 

Läs mer
Karl Börjessons familjegrav i gruppen Värmland / Säffle / Långserud kyrkogård hos Kyrkogårdsvandring (120587R)
Karl Börjessons familjegrav
Karl Börjessons familjegrav

Mer information

Som barn fick Karl nervfeber och han låg sjuk i flera veckor, med påföljd att han fick nedsatt syn och hörsel och blev allmänt klen. Han fastnade också med foten i ett tröskverk. Benpiporna korsades av misstag när han kom till läkaren och det medförde att han blev låghalt och hade en stor knöl på ankeln för resten av livet. 

Karl var ju därmed inte så användbar i jordbruket, men kunde utföra andra sysslor. Exempelvis hämtade han brännvin i Nysäter för torparna skulle ha tilldelning när de gjort dagsverke och till husbehov. Det söps mycket på den tiden. Många är episoderna omkring brännvinet, om kappkörning vid kyrkbesök, bravader på marknaden i Nysäter och annat.

Fadern Jan Jakob hade flera gårdar. Eftersom det var Karls syster Elin som var tänkt att överta föräldragården fick Karl ta över gården Gata i Esbjörbyn. 

Karl gifte sig så småningom med den 18 år yngre Elin Sofia Lundgren 1920. Hon var dotter till Anders Gustaf Lundgren och hans hustru Maria Lisa, född Nilsdotter på Lund i Sillingebyn. Deras första barn Ernst föddes 1920, Alfons född 1921 blev bara tre år gammal och Bernhard kom 1923. De fick även en dotter Ingrid 1924, men strax efter det blev Elin sjuk i tuberkulos. Ingrid lämnades därför bort, bara sex månader gammal, till Karls syster Stina i Bräcka för att inte bli smittad av den fruktade sjukdomen.  

Ingrid kom så småningom tillbaka till sina föräldrar, men var även fortsatt mycket hos Stina. 1926 föddes sista barnet, sonen Gunnar, men han dog samma år i hjärnhinneinflammation. 

Elin dog i tuberkulos i unga år, redan 1929. Karl blev då ensam med tre – barn nio, sex och fyra år gamla. Han förblev änkling resten av livet. Han dog 1947, 69 år gammal med diagnosen ”Hjärtlidande”. 

Bernard tog över gården efter sin far Karl och han gifte sig 1947 med Henny Ström. Hon var född på Dalen under Tranhem i Sillerud, dotter till Nils Ström och hans hustru Wilma Elise, född Johansdotter. I samband med giftermålet flyttade Henny till maken Bernhard där de tog över gården efter Karl som alltså hade gått bort samma år. Då Henny flyttade till Gatan revs det gamla boningshuset och ett nytt byggdes. De anlade också en fontän i trädgården intill det nya huset.

Bernhard var en av de som tidigt skaffade sig körkort och bil. Bernhard och Henny bedrev jord- och skogsbruk på den 90 hektar stora gården. Makarna arbetade sida vid sida både inne i ladugården och ute på åkrarna där Henny var med och körde traktorn. På gården fanns mjölkkor och även egna tjurar för betäckning. Bernhard var duktig med djuren, inte minst med att hantera de stora okastrerade tjurarna. Det var Bernhard man kallade på då man behövde hjälp vid kalvning i granngårdarna.  

Bernhard och Henny brukade inte bara sin gård Gatan utan en tid även granngården Byggningen. Bernhard var delaktig i det kommunala arbetet och satt bland annat med i taxeringsnämnden. Han lade också ner en hel del arbete i de olika lokala vägföreningarna och var i många år kassör i Stora Börs Vägsamfällighet. 

Arbetet med djur och ladugård var tungt och Henny fick ont i en höft så hon blev mer eller mindre handikappad. Till slut blev arbetet för tungt och jordbruket lades ner.

 

 
Antal: 

Födelsedatum: 1878-02-16 , 1896-08-26 , 1923-04-07 , 1924-07-14
Dödsdatum: 1929-01-03 , 1947-04-04 , 2002-12-14 , 2004-12-15
Födelseort: Esbjörbyn , Sillerud , Sillingebyn
Yrke: Ej angivet , Förtroendevald , Jordbrukare

Kampanjvara

Kampanj:
Antal:
0
Kampanjstart:
Kampanjstopp:

Närliggande gravar

Anders och Anna Lisa Olsson
Gravnummer: 12 02 17
Elly och Caermit Edvinsson
Gravnummer: 12 03 14
Jan Jakob Börjessons familjegrav
Gravnummer: 12 04 32
Johan Börjessons familjegrav
Gravnummer: 12 04 50