Gustav Johansson Gustav & Erik Stefansson

23 november 1936 inträffade det en tragisk och dödlig olycka på Svaneholms bruk. En massakokare exploderade och tre av brukets anställda omkom. Gustav Johansson och Gustav Stefansson var båda änklingar med vuxna barn. Johan Erik Stefansson var brorson till Gustav Stefansson och han var bara 28 år gammal när den hemska olyckan inträffade.

Begravningen ägde rum fem dagar efter olyckan och en stor skara människor hade samlats från Svanskog och även från närliggande kommuner för att visa sin aktning och sitt deltagande med de omkomnas familjer.

 

Läs mer
Gustav Johansson Gustav & Erik Stefansson i gruppen Svanskog kyrkogård hos Säffle Pastorat (110169R)
Gustav Johansson Gustav & Erik Stefansson
Gustav Johansson Gustav & Erik Stefansson

Svanskog var på 1930-talet en egen kommun med omkring 1600 invånare. Talesättet ”alla kände alla” kunde nog tillämpas på en så liten ort. När det en novemberdag 1936 inträffade en sådan förskräcklig händelse på ortens dominerande industri så upplevdes det självklart som en stor tragedi för hela bygden. 

Beskedet att tre av brukets arbetare dödats genom att en massakokare hade exploderat spreds snabbt och naturligtvis tänkte de flesta på de omkomnas familjer. De två äldre, Gustav Johansson och Gustav Stefansson, var båda änklingar med vuxna barn. Ynglingen i trion, Johan Erik Stefansson, var ogift men förlovad och skulle snart ingå äktenskap. Johan Erik var brorson till Gustav Stefansson och det innebar ju att släkten Stefansson drabbades extra hårt. 

Begravningen som ägde rum redan den 28 november, fem dagar efter olyckan, samlade en stor skara som ville visa de omkomna sin aktning och deras familjer sitt deltagande i sorgen. En stor del av Svanskogsborna följde med till graven och även många från grannkommunerna deltog. 

När kyrkoherde Eriksson höll begravningstalet med utgångspunkt från orden ”Det är blott ett steg mellan mig och döden” så vilade sorgen och förstämningen tung över kyrkogården. Kanske kändes det tryggt och fint att arbetskamraterna fick vila tillsammans i den gemensamma graven.

Namn: 
Antal: 

Födelsedatum:1880-02-29, 1881-01-08, 1908-11-30
Dödsdatum:1936-11-23
Födelseort:Ej angivet, Svaneholm
Yrke:Bruksarbetare

Kampanjvara

Kampanj:
Antal:
0
Kampanjstart:
Kampanjstopp:

Närliggande gravar

Amandus Jonasson och Amelia Jonasson
Gravnummer: 11 01 185
Hans Jansson och Brita Hansdotter
Gravnummer: 11 01 239
Andreas Nilssons familjegrav
Gravnummer: 11 01 281