Håkan Anderssons familjegrav i gruppen Värmland / Säffle / Ölserud kyrkogård hos Kyrkogårdsvandring (0504142-143R)

Håkan Anderssons familjegrav

Håkan Andersson, eller ”Håkan i Kvarna” som han kom att kallas, föddes den 14 juni 1904 i Lyckorna Bohuslän. Hans far Adolf, farfar och farfarsfar var kvarn- och sågägare. Håkan kom som barn med familjen till Millesvik där fadern, med rötter i Dalsland, var mjölnare i Bergs kvarn. Fadern byggde sedan en kvarn i Tolersberg, Ölserud 1912. Då första världskriget bröt ut fanns ej fotogen att få till Brusaholmsmotorn för att driva kvarnen. Fadern Adolf byggde då en väderkvarn.

Läs mer
Håkan Anderssons familjegrav
Håkan Anderssons familjegrav

Mer information

Håkan Andersson blev kvarnägare 1926 då han tillsammans med sin far Adolf och broder Josef bildade bolaget Ölseruds kvarn och diverseaffär. En kvarnbyggnad i tre våningar uppfördes. Vid kvarnbygget gjorde Håkan en stor del av arbetet själv. Han sågade virke, snickrade och monterade moderna kvarnmaskiner. Nu var det elektricitet som gällde. Till en början drev Håkan rörelsen tillsammans med Josef men denne öppnade affär i Karlstad och Håkan fortsatte på egen hand med kvarnrörelsen som nu fick stor betydelse för hela Värmlandsnäs. Kvarnen hade som mest två anställda.

Sin hustru fann Håkan på nära håll, nämligen Norra Averstad. Hon hette Edit Thörner och kom från Sävare i Västergötland. Edit, som också vilar i denna grav, hade följt med sina bröder Anders och Bertil för att sköta hushållet åt dem då de köpt gård i Värmland. Nu blev Edit i stället mjölnarhustru. Från Norra Averstad avstyckades en tomt och en villa uppfördes efter Håkans ritningar innehållande mångahanda finesser. Därtill byggdes uthus med ladugård.

1939 föddes sonen Leif. Tyvärr dog Edit alltför tidigt 1952 och Håkan fick som änkeman sköta hemmet och ta hand om sonen.

Håkan hade ett stort musikintresse. Han byggde och reparerade fioler. Han spelade fiol och han deltog i musikcirklar och spelmanslag. Han var brandchef i Värmlandsnäs borgarbrandkår och hade en motorbrandspruta i toppskick uppställd i garaget. Vid några tillfällen gjordes utryckningar och sprutan kom till användning.

Kvarnen utgjorde ett centrum i Ölserud. Där var alltid liv och rörelse. Det var knutpunkt för busstrafiken på Näset. Passagerare bytte buss, chaufförer samlades på kvarntrappan och pratade. Kunder till lanthandeln stannade till. Gamlingar från ålderdomshemmet fann också ett tillhåll där. Håkan ställde upp som barberare och klippte hår och ansade skägg om så behövdes. Han imiterade folk och berättade historier eller gjorde bandinspelningar med originella gubbar på folkmål. Givetvis bjöd Håkan kvarnbesökarna på fiolmusik med den senast inövade låten.

Kvarnrörelsen varade till 1969. Håkan dog 13 juni 1972.

Nedtecknat av Sonja Rhodén född Thörner

 

 
Antal: 

Födelsedatum: 1903-04-11 , 1904-06-14
Dödsdatum: 1952-09-05 , 1972-06-13
Födelseort: Lyckorna , Sävare
Yrke: Ej angivet

Närliggande gravar

Bertil Harding
Gravnummer: 05 01 69-70
Axel Schymans familjegrav
Gravnummer: 05 02 21-22
Olof Petter Danielsson
Gravnummer: 05 02 38-40
Erik Gustaf Floding
Gravnummer: 05 02 68
Anders Hammars familjegrav
Gravnummer: 05 02 68
Elias Johanssons familjegrav
Gravnummer: 05 03 3-4