Svea och Torsten Olsson

I denna grav vilar Svea Olsson tillsammans med maken Torsten Olsson och sonen Yngve. Svea föddes i Gaperhult, Hagaborg 1912 som enda barn till Anders och Maria Olsson. Fadern var sjöman och senare sågverksarbetare vid Gaperhults Sågverk, som ägdes av Daniel Edgren. 

Torsten Olsson var från Åkershus och 1933 gifte sig Torsten och Svea. Yngve föddes redan samma år. Familjen flyttade till Göteborg, där Torsten hade jobb som byggnadsarbetare. Men det blev inte så många år tillsammans. Efter några år åkte Svea till Gaperhult för att hjälpa sina gamla och sjuka föräldrar. Där blev hon och Yngve kvar.

 

Läs mer
Svea och Torsten Olsson i gruppen Säffle / Eskilsäter kyrkogård hos Kyrkogårdsvandring (070235-36R)
Svea och Torsten Olsson

Mer information

Som ung var Svea var en söt svartlockig liten flicka, som tidigt lärde av mor att sy kläder och hantera en symaskin. Och detta skulle bli hennes yrke, Svea blev hemsömmerska. Många har fått sina examenskläder, brudklänningar och andra kläder sydda hos Svea. 

Torsten blev som sagt kvar i Göteborg, familjen splittrades och kontakten bröts, men någon skilsmässa blev det aldrig. Efter att Torsten blev pensionär, flyttade han till Karlstad där hans systrar och syskonbarn bodde. De ordnade så kontakten återupptogs med Svea och sonen Yngve, som nu fick träffa och lära känna sin far på äldre dar. Torstens föräldrar var Emil Olsson och Nanny Fredriksson från Åkershus. Han var som ung en mycket stilig karl med ett utseende lik Clark Gable. 

Sonen Yngve växte alltså upp och bodde kvar med sin mor Svea i hennes föräldrahem Hagaborg i Gaperhult. Efter skola och militärtjänst fick han arbete på Bodaholms gård med jordbruksarbete. Där jobbade han till sin pensionering och blev en driven och duktig jordbrukare. Jakt var kanske hans största intresse och han var en omtyckt sällskapsmänniska.  

Han hade sin mors svarta lockiga hår, var över medellängd med stabil kroppsbyggnad. Yngve förblev ogift, men efter moderns död träffade han en ungdomskärlek från sin tid i militärtjänsten, Leila Holmström från Vaxholm. De fick några fina år tillsammans innan Yngve drabbades av cancer. Efter Yngves död 2002 flyttade Leila tillbaka till Vaxholm. 

Svea dog i hjärtinfarkt 1989. Hon hade i många år lidit av högt blodtryck.

 

Namn: 
Antal: 

Födelsedatum: 1907-08-28, 1912-09-16, 1933-11-07
Dödsdatum: 1989-03-29, 1991-08-16, 2002-07-06
Födelseort: Ej angivet, Gaperhult, Åkershus
Yrke: Byggnadsarbetare, Jordbrukare, Sömmerska

Kampanjvara

Kampanj:
Antal:
0
Kampanjstart:
Kampanjstopp:

Närliggande gravar

Karl Gustav Fors
Gravnummer: 07 00 00
Anna Maria Jakobsson
Gravnummer: 07 01 141-142
Hans Albert Söderquist
Gravnummer: 07 01 154-155
Sven Janssons familjegrav
Gravnummer: 07 01 157-158