Karl-Axel och Majken Wallstedt

Här vilar fyrvaktare Karl-Axel Wallstedt och hans maka Majken. Karl-Axel föddes på Aspholmen i Lurö skärgård 25 juli 1911. Där växte han upp och bodde under hela sitt liv. Karl-Axel var son till fyrvaktaren Karl Wallstedt och hans maka Hilma. Han efterträdde sin far som fyrvaktare 1944.  Ett arbete som han då var väl förtrogen med. 

Majken från Gaperhult var äldsta dottern till skepparen Viktor Johansson och hans maka Elin, född Heimer. Majken föddes 12 maj 1915. Hon flyttade ut till Aspholmen efter giftermålet med Karl-Axel 1947. De förblev barnlösa.

Läs mer
Karl-Axel och Majken Wallstedt i gruppen Säffle / Eskilsäter kyrkogård hos Kyrkogårdsvandring (0702197-198R)
Karl-Axel och Majken Wallstedt

Mer information

Karl-Axel hade två yngre syskon Hugo och Inga. Hugo drunknade vid en fisketur utanför Djurö och återfanns aldrig. Efter avslutad skola fick Karl-Axel hjälpa till med arbetet hemma på ön och det var ofta ett tungt och hårt liv. Fisket var den huvudsakliga inkomstkällan och det bedrevs året runt. 

Karl-Axel var en positiv, mycket vänlig och hjälpsam person.  Lång och reslig med ett manligt utseende. Han hade en stor vänkrets och var engagerad i föreningar, främst inom fyrväsendet och fiske, men även politiskt under sina sista år.

Majken var också en mycket försynt, vänlig och hjälpsam person. Hon var duktig på allt som behövde göras i ett hem. Hon sydde ofta sina egna kläder, stickade, virkade och vävde mattor. Hon bakade bröd, goda kakor och tårtor. 

Får och höns var en naturlig del i skärgårdslivet och det fanns även på Aspholmen. Likaså odlades potatis och grönsaker till husbehov. Annan mat fick köpas eller beställas från lanthandeln på fastlandet. Postbåten från Lurö, som kom två gånger i veckan, kunde ta med varor till skärgårdsborna. 

Endast 52 år gammal drabbades Karl-Axel av hjärnblödning och efter bara några dagar på sjukhus slutade hans liv. Majken fick nu lämna sitt hem på Aspholmen och flyttade då till sina åldriga föräldrar i Gaperhult. Där kom hon till god hjälp. 

Dessvärre blev inte heller Majkens liv så långt. Hon drabbades av cancer och dog efter en kortare tids sjukdom 58 år gammal.

 

Namn: 
Antal: 

Födelsedatum: 1911-07-25, 1915-05-12
Dödsdatum: 1964-01-26, 1973-09-15
Födelseort: Aspholmen, Gaperhult, Lurö
Yrke: Ej angivet, Fyrvaktare

Kampanjvara

Kampanj:
Antal:
0
Kampanjstart:
Kampanjstopp:

Närliggande gravar

Karl Gustav Fors
Gravnummer: 07 00 00
Anna Maria Jakobsson
Gravnummer: 07 01 141-142
Hans Albert Söderquist
Gravnummer: 07 01 154-155
Sven Janssons familjegrav
Gravnummer: 07 01 157-158