Hanna Falks familjegrav

I denna grav vilar Hanna Falk, även kallad ”Doktorn på Näset”. I graven är även hennes föräldrar Matilda och Wilhelm begravda. Hanna föddes i Bjurtjärn 22 maj 1892. 1894 flyttande hon med sin mamma Matilda till Hällefors, där modern gifte sig med skogvaktare Erik Wilhelm Falk. 1901 flyttade familjen till Eskilsäter, där Wilhelm blev lanthandlare och de hade även ett litet jordbruk.

Efter konfirmationen fick Hanna arbete som husföreståndarinna hos kyrkoherdeparet i Dalby. Här blev hon vän med dispensärsköterskan och följde ofta med henne på sjukbesök. Lungsoten härjade och det var då som Hanna beslöt att ägna sitt liv åt sjukvård.

Läs mer
Hanna Falks familjegrav i gruppen Säffle / Eskilsäter kyrkogård hos Kyrkogårdsvandring (070141R)
Hanna Falks familjegrav
Hanna Falks familjegrav

Mer information

Hanna arbetade några år på lasaretten i Karlstad och Kristinehamn och räknade med att bli examinerad sjuksköterska, men hon blev sjuk i magsår och fick flytta hem. Någon examen blev aldrig av, men hon genomgick avancerade sjukvårdskurser och hade stort förtroende bland läkarna i Säffle.

Hanna Falk eller ”Doktorn på Näset” som hon kallades blev ett begrepp och hon ägnade mer än 60 år av sitt liv att hjälpa gamla och sjuka på Näset och uti skärgården. Livsvillkoren för folk ute på öarna i Vänern var hårda i början på seklet och ofta kom det bud in till fastlandet i Eskilsäter efter Hanna Falk. Ibland var isen så svag att hon med risk för sitt liv fick åka spark mellan råkarna.

Spanska sjukan härjade i Sverige omkring året 1918 och förde med sig död och elände. Även Värmlandsnäs drabbades och många var de sjukbäddar där Hanna Falk kom till hjälp.  Oron för ”Spanskan” var stor och Hanna var den enda som blev insläppt i stugorna. I många fall fick hon, där gårdsfolket var sjuka, också rycka in och ta hand om djuren.

Många är de utryckningar som Hanna har gjort till fots eller på cykel. Under sommarhalvåret åkte hon ibland lättviktare till sjukbesöken. Vintertid kunde resorna vara mycket besvärliga, det hände att hon fick hjälpa till att skotta häst och vagn genom snödrivorna.

Det hände även under senare år att hon följde med gamla Näsbor in till sjukhuset i Säffle. Det var tryggt att ha Hanna Falk vid sin sida.

Med Hanna Falk gick en för Näsborna ovärderlig kvinna ur tiden.

Namn: 
Antal: 

Födelsedatum: 1862-05-24, 1873-04-23, 1892-05-22
Dödsdatum: 1928-04-10, 1960-08-25 , 1980-10-13
Födelseort: Bjurtjärn, Ej angivet
Yrke: Ej angivet, Sjukvårdare, Skogsvaktare

Kampanjvara

Kampanj:
Antal:
0
Kampanjstart:
Kampanjstopp:

Närliggande gravar

Karl Gustav Fors
Gravnummer: 07 00 00
Anna Maria Jakobsson
Gravnummer: 07 01 141-142
Hans Albert Söderquist
Gravnummer: 07 01 154-155
Sven Janssons familjegrav
Gravnummer: 07 01 157-158