Olof och Valborg Sundin

Olof Sundin föddes i Ånge i Medelpad 3 februari 1885. Hans far Gustaf Olsson från Ölserud arbetade där som skogsarbetare över vintern och hustrun Elisabet och fyraåriga dottern Anna fick följa med. 

På våren samma år när Olof föddes köpte fadern Gustaf gården Långbråten i Eskilsäter som han själv bebyggde och bröt upp till åkermark. När Olof var tre år dog hans mamma och han och systern Anna fick placeras i olika tillfälliga hem tills Gustaf gifte om sig och kunde ta hem sina barn. Det var systern som senare gick till prästen och ändrade sitt och broderns efternamn till mamma Elisabets flicknamn Sundin.

Läs mer
Olof och Valborg Sundin  i gruppen Säffle / Eskilsäter kyrkogård hos Kyrkogårdsvandring (0702120-121R)
Olof och Valborg Sundin

Mer information

Olof växte upp i Långbråten och började tidigt av sin far lära sig att snickra och bygga. Sommaren efter konfirmationen ansvarade han för sitt första egna bygguppdrag, en lada i Gaperhult. Arbetet på gården och som byggnadssnickare fortsatte, men Olof arbetade också i sex år på de segelskutor som seglade sand från Gaperhult till glasbruket i Liljedal. Under dessa år var han även mycket aktiv i nykterhetsrörelsen Blå bandet. 

I januari 1919 gifte sig Olof med Valborg Svensson från Stomperud. I samband med detta tog de över gården och bodde där, och brukade den tillsammans, fram till Olofs död 7 januari 1967. De fick fem barn. 

Olof byggde under 1910- och 20-talen från grunden de fem skolor som fanns i Eskilsäter och fram tom 1940-talet ett stort antal bostadshus. Arbetet innebar allt från att mura grunden och resa takstolar till att snickra detaljer som fönsterspröjs och skolbänkar. Han gjorde även alla ritningar själv. Att han var en duktig möbelsnickare syntes mest i det egna hemmet. 

I början av 1950-talet hade han stort ansvar för renoveringen av Eskilsäters kyrka. Olof besökte gärna kyrkans gudstjänster men var även, liksom sin hustru, aktiv i Missionsförsamlingen och mycket delaktig i uppförandet av missionshuset i Eskilsäter. Förutom detta hade han under många år uppdrag i kommunala nämnder i dåvarande Eskilsäters kommun.

Namn: 
Antal: 

Födelsedatum: 1885-02-03, 1895-08-02
Dödsdatum: 1967-01-07
Födelseort: Ej angivet, Godås, Långbråten
Yrke: Ej angivet, Snickare

Kampanjvara

Kampanj:
Antal:
0
Kampanjstart:
Kampanjstopp:

Närliggande gravar

Karl Gustav Fors
Gravnummer: 07 00 00
Anna Maria Jakobsson
Gravnummer: 07 01 141-142
Hans Albert Söderquist
Gravnummer: 07 01 154-155
Sven Janssons familjegrav
Gravnummer: 07 01 157-158